oprepi

Operációs rendszerek piaca. Trendek rendszere, rendszerek trendje.

A böngésző-piac

2008.06.01. 16:17 oprepi

Az internet elterjedésével a böngésző-piac fontossága ma már szinte vetekszik az operációs rendszerekével. Manapság 4 olyan böngésző van, ami meghatározó fontosságú mind a weblapkészítők, mind a látogatók számára: az Internet Explorer, a Mozilla Firefox, az Apple Safari-ja és az Opera. Az az érdekes, hogy mindegyik más megközelítést, más piaci modellt használ, és valószínűleg épp ezért mindegyik képes hosszú távon fennmaradni. Bár - ha az utóbbi évek távlatát nézzük - elég nagy átrendeződések figyelhetők meg.

2006 3. negyeévéig egyértelműen az IE6 uralta a piacot, több, mint 80%-os részesedéssel. Ám akkor egy törés keletkezett be a karrierjében: részesedése meredeken esni kezdett, negyedévente átlagosan 10%-ot vesztett, ma már kevesebb, mint az egyharmadát uralja a piacnak, de a trend nem állt meg.
Ennek okai:
- az IE7 megjelenése
- a Firefox és a Safari erősödése
- elavult technológia (2001 óta nem történt rajta nagyobb változtatás)

Ugyanakkor az IE7 (szemben például a Vistával, annak ellenére, hogy annak szerves része) jött, látott, győzött: nagyon sokan átálltak rá IE6-ról. Érdekes, hogy 2005 elején még az IE5 is több, mint 6%-kal rendelkezett, ma már alig kimutatható a részesedése.

grafikon a böngészők piacáról 2005-2008


A trónkövetelők viszont nagyon megerősödtek: ma már a Firefox kb. 18%-os részesedése mellett az IE7-et kötve hiszem, hogy el tudná újból érni elődje sikereit, bármennyire is szárnyal mostanában. Főleg azért, mert nemrég a Safari is átlépte az 5%-os küszöböt.

Érdekes jelenség viszont az Opera: ugyan kicsi a támogatottsága, de az évek óta nagyon stabil. Ez meglátszódik felhasználóik hozzáállásán is: általában ragaszkodnak kedvenc böngészőjükhöz. (az Operáról később még lesz egy cikk)

Adatok forrása: hitslink.com

Szólj hozzá!

Címkék: firefox opera safari piac böngésző internet explorer

A bejegyzés trackback címe:

https://oprepi.blog.hu/api/trackback/id/tr2497858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása