oprepi

Operációs rendszerek piaca. Trendek rendszere, rendszerek trendje.

A pingvinek nekifutnak...

2008.02.04. 21:34 oprepi

Már csak az a kérdés, szárnyra kaphatnak-e igazán? Nos, az elmúlt évek statisztikái minden bizonnyal ezt mutatják.

A hitslink.com 2004 vége óta foglalkozik az operációs rendszerek és a webböngészők piacának kutatásával. Módszerük a következő: számos weboldal számára nyújtanak webanalitikai szolgáltatást, és ezek statisztikáit aggregálják havonta. Az ő adataik alapján a következőképp alakult a Linux piaci részesedése 2004 utolsó negyedévétől kezdve napjainkig:

A Linux piaci részesedése százalékban, negyedéves bontás (2004 4. negyedév - 2007)


Mint látható a trend lassú növekedést mutat. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kitartó rajongói réteg, a hálózatok üzemeltetői (mivelhogy ha csak a szerverek területét nézzük, jóval nagyobb szelet a nyílt forrású rendszeré), valamint egyes államok (pl. Franciaország) kormányzati hivatalai megtették a magukét, azonban tömeges elterjedtségről még nem beszélhetünk. Ha megtekintjük az éves növekedési rátákat...

A Linux piaci részesedése, 2005-2007
 Év  Részesedés (%)
Növekedés(%) 
 2005 0,31   
 2006 0,38  22,58 
2007  0,46  21,05 
                          Forrás: HitsLink

...akkor azt láthatjuk, hogy az utóbbi években több, mint évi 20%-kal tudta a Linux növelni a részesedését az előző évihez képest, azonban ez mind 2006-ban, mind pedig 2007-ben mindössze néhány százalékpontos falat kiharapását jelentette a nagy oprendszer-tortából. Amennyiben a rendszer készítői pár (mondjuk 5) éven belül jelentős szereplővé szeretnék tenni a Linuxot a desktop rendszerek piacán is (ugyebár a szervereknél már egy ideje az...), évente szinte a duplájára - de legalább évi 50-60%-kal - kellene növelniük a részesedését. Úgy gondolom, egy 5-10%-os felhasználói bázissal már komoly veszélyt jelenthet a Microsoft és az Apple rendszerei számára is. Természetesen ez utóbbiak sem valószínű, hogy hagyni fogják magukat, és újabbnál újabb fejlesztéseket fognak eszközölni a kegyeinkért (és persze a pénzünkért).

Szólj hozzá!

Címkék: linux piac trend

A bejegyzés trackback címe:

https://oprepi.blog.hu/api/trackback/id/tr50325546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása