oprepi

Operációs rendszerek piaca. Trendek rendszere, rendszerek trendje.

Megjelent a w3schools 2008 januári statisztikája

2008.02.13. 15:22 oprepi

Bár kissé eltérőek a számok, azért a w3schools statisztikáiból is jól kiolvashatók azok a trendek, amelyeket a nagyobb piackutatók grafikonjain is felfedezhetünk: domináns, de lassan gyengülő Windows, gyorsan erősödő Mac és lassan, de biztosan erősödő Linux...

És mindjárt egy érdekességgel is nyitnék: az XP növelte részesedését novemberhez képest! Ám ez még így is 2,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel ezelőtti értéknél. Emellett a Vista is növelni tudta részét, de mindössze csak 1 százalékponttal.

Habár a w3schools.com nem a legrelevánsabb információt közli, mivel csak a saját oldalainak látogatottsága alapján készít kimutatásokat, már elég régóta teszik elérhetővé a statisztikáikat ahhoz, hogy viszonylag jól lehet belőlük következtetni az alapvető trendekre. Valószínűleg ebből következnek az alábbi adatok is...

A Linux itt 3,6%-on áll, amely nem sok változást mutat 2007 januárja óta (gyakorlatilag semennyit). Ezen a portálon azért ilyen magas az aránya, mert a tartalma elsősorban webdesignereknek és programozóknak szól, akik körében a nyílt forrású oprendszer népszerűbb, mint az átlagfelhasználók körében.

A Mac az oldal mérései (2003 márciusa) óta soha nem látott magasságokban (4,4%) található. Erre az újjászületésre a jövő heti bejegyzésben bővebben ki is térek majd, főleg amiatt is, mivel egy manapság már kevésbé életképesnek hitt, többnyire zárt architektúra képviselője az Apple (ugyebár, Windows esetében legalább a hardver-architektúra viszonylag nyitottnak tekinthető, hiszen a gépek meglehetősen széles körén képes futni - akárcsak a Linux (amelynél ráadásul még a szoftver is szinte teljesen nyitott - eltekintve néhány fizetős alkalmazástól)).

A hónap vesztesei: a régi Windowsok (98, 2000). Ezek már termék-életciklusuk végét járják, vélhetően 1-2 éven belül ki is fognak kerülni a statisztikákból, számuk olyannyira elenyésző lesz.

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: statisztika trend w3schools

A bejegyzés trackback címe:

https://oprepi.blog.hu/api/trackback/id/tr68337692

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: cryptocurrency market news 2017.12.12. 12:45:09

Kedvcsináló a Deadpool 2-höz - DVDNEWS

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása