oprepi

Operációs rendszerek piaca. Trendek rendszere, rendszerek trendje.

Új hónap, új statisztikák

2008.03.01. 17:48 oprepi

Kétségkívül a HitsLink az a szolgáltató, amely a legrendszeresebben teszi közzé a statisztikáit. Nézzük, mi történt februárban a személyi számítógépek operációs rendszereinek piacán:

Windows: a Vista részesedése januárhoz képest 1 százalékponttal, 11,97%-ról 12,92%-ra emelkedett, miközben az XP-é ennél kisebb mértékben, 75,10%-ról 74,74%-ra csökkent. A Win 2000 és a 10. születésnapját ünneplő Windows 98 tovább folytatta a lassú süllyedést. Érdekesség, hogy ez utóbbi még mindig kimutathatóan jelen van a piacon. Mindenesetre itt is megtörtént a néhány hónappal ezelőtti, a W3Counter-en bekövetkezett pozíciócsere: a Linux végre itt is megelőzte az operációs rendszerek ezen matuzsálemét.

A pingvinesek háza táján gyakorlatilag semmi jelentősebb elmozdulás nincsen, a januárihoz képes egy század százalékpontnyit tudtak javítani, így jelenleg 0,65%-os részesedéssel vannak jelen a versenyben a HitsLink szerint.

Kissé meglepetésként hatott, hogy az eddig folyamatosan erősödő Mac OS veszített valamelyest a pozíciójából (7,57%-ról 7,46%-ra esett). Kíváncsi vagyok, vajon trendfordulónak vagyunk-e a szemtanúi, avagy csak egy kis időszakos ingadozás következett-e be...

Az adatok alapján a februári hónap nyertese mindenféleképpen a Vista, habár el tudom képzelni, hogy Billék ennél nagyobb mértékű növekedésre számítottak a megjelenés idején. Ugyanakkor az XP sem nevezhető a hónap vesztesének, mivel igencsak jól képes tartani a megszerzett pozícióját. A Vista a terjeszkedést így leginkább a régebbi Windowsok (2000 és 98), valamint a rossz hónapot maga mögött tudó Mac rovására tudta elérni.

Érdekes számokat kaphatunk, ha az egy évvel ezelőtti mérésekhez hasonlítjuk a mostaniakat. 2007 februárjában az XP 84,33%-on állt, miközben a Vista - új rendszer lévén - még csak 1% alatt járt. Ekkor még a Win 2000-nek, sőt a 98-nak is még sokkal szélesebb felhasználótábora volt (4,75%, illetve 1,50%). 1 éves viszonylatban a Mac OS is bőven sikeresnek nevezhető (kb. 17%-os növekedéssel), valamint a Linux is nagyjából 50%-kal tudta növelni a részesedését (0,42%-on állt egy évvel ezelőtt).

Szólj hozzá!

Címkék: mac linux statisztika xp vista piac 2008 oprendszer február

A bejegyzés trackback címe:

https://oprepi.blog.hu/api/trackback/id/tr40360954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása