oprepi

Operációs rendszerek piaca. Trendek rendszere, rendszerek trendje.

7 éves a Mac OS X

2008.03.24. 22:02 oprepi

Legalábbis az első desktop változata, amely 2001. március 24.-én jelent meg. Mindenféleképpen sikersztorinak könyvelhető el, hiszen megjelenése óta új erőre kapott az Apple (persze ehhez kellett az új marketingkampány is: iPod, iMac, iEtc...)

Azért is érdekes ez, mivel sokak által leírt modellt követ Steve Jobs csapata: még a régi szép Amigák, Atarik időszakában élte fénykorát a "programot a gyártótól" elv. Azaz a számítógép gyártója volt egyben az oprendszer készítője is, és általában az oprendszer alapjáraton csak az adott gyártó által készített gépen futott. Valahogyan ezt a piaci modellt az Apple-nek sikerült átmentenie a XXI. századra is. Bár egyeseknek már sikerült meghekkelni, az Apple más gyártmányú gépre hivatalosan nem kínálja a rendszerét.

2006 elején  az Apple  átállt PowerPC-ről Intel alapú rendszerekre, így egy Mac gépre immár gond nélkül feltelepíthető egy Windows, vagy egy Linux, viszont a driver programok hiánya miatt (t.i. azt csak saját vasra fejleszt az Apple) a Mac OS X csak Apple gépre rakható fel gond nélkül. Itt gondolná az ember, hogy "Hékás, de hát ezzel az Apple maga alatt vágja a fát!".



Forrás: HitsLink.com

De valahogy ez mégsem így történt. Úgy néz ki, az Apple vásárlói igencsak hűek az operációs rendszerükhöz, hiszen az OS X pont a platformváltást követően érte el a legnagyobb sikereket: 2006 negyedik, valamint 2007 első negyedévében 4,45%-ról egészen 6,23%-ra növelte a részesedését!

A Mac OS piaci részesedése, 2005-2007
 Év  Részesedés (%)
Növekedés(%) 
 2005 3,64   
 2006 4,68  28,57 
2007  6,40  36,75 
Forrás: HitsLink.com

Ha az éves adatokat nézzük, azt láthatjuk, hogy a 2005-2007-es periódusban a Mac OS X piaci térnyerése dinamikusabb volt, mint ugyanebben az időszakban a Linuxé, hiszen míg az kb. éves szinten 20, addig az Apple rendszere kb. 30%-kal képes növekedni (az előző időszaki részesedése viszonyában). Lehet, hogy megérné Steve-éknek elmozdulni más hardverrendszerek felé is, ha már saját platformjukon ilyen sikeresek (mondjuk a Safari Windowsos verziója már talán errefelé tekintget...)?

Szólj hozzá!

Címkék: történet piac mac os x

A bejegyzés trackback címe:

https://oprepi.blog.hu/api/trackback/id/tr74395151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása