oprepi

Operációs rendszerek piaca. Trendek rendszere, rendszerek trendje.

Windowsok evolúciója

2008.04.08. 16:08 oprepi

2003 óta sok víz lefolyt mind a Dunán, mind a Tiszán (kinek mi a szimpatikusabb). Például 2003 elején még a Windows 2000 volt a legnépszerűbb operációs rendszer. Azután még ugyanezen év közepe felé az XP átvette a vezetést, és dominanciája azóta is tart. Pályája csúcspontján 2007 elején járt, ám azóta - hála a Microsoft agresszív marketingjének - immár a termék-életgörbe hanyatló ágába került.

De ne én beszéljek, inkább itt van a következő ábra:


Forrás: w3schools.com

Érdekes egyébként megfigyelni, hogy a MS milyen kényszerítő akciókkal próbálja áttéríteni a felhasználókat a - véleményem szerint az XP-nél jóval nehezebben használható - Vistára. Pl. itt van a tény, hogy befejezik az XP hivatalos terméktámogatását. Ez mondjuk érdekes (és szerintem korai) lépés egy, a teljes piacot kb. 70%-ban uraló rendszer esetében. A másik ilyen erőszakoskodás pl. az volt, amit egy haverom laptop-vásárlása során vettem észre: az XP-t nem is engedélyezte feltelepíteni magára, csak a Vistát (jó, tudom, biztos van valaki, aki mindezt meg tudná hekkelni, de az átlag user nem képes / nem hajlandó ilyesmire).

2 komment

Címkék: windows xp vista

A bejegyzés trackback címe:

https://oprepi.blog.hu/api/trackback/id/tr83416944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.05.03. 19:21:17

A belinkelt képen nem látszik, hogy melyik szín melyik verziót jelöli...

oprepi · http://oprepi.blog.hu/ 2008.05.22. 21:58:22

Remélem, most már jó lesz...
süti beállítások módosítása