oprepi

Operációs rendszerek piaca. Trendek rendszere, rendszerek trendje.

W3Counter: 2% felett a Linux!

2008.03.09. 12:15 oprepi

Történelmi eseményszámba megy az operációs rendszerek piacán a W3Counter februári kimutatása, amely szerint a Linux immár áttörte a 2%-os küszöböt. Hogy miért is ilyen fontos ez a két százalék, és vajon miért mutatkoznak ekkora eltérések ez és a HitsLink kimutatásai közt - hogy míg ott a Linux egy nagyon enyhén növekvő tendenciát mutat, addig itt szinte száguld?


Először ez utóbbira próbálok meg válaszolni. A W3Counter statisztikáiban nagyobb arányban szerepelnek európai országok, ahol - az EU politikájának és trösztellenes pereinek köszönhetően - kevésbé szimpatikus vendég a tengerentúli monopolista Microsoft. Ugyanakkor kulturális sajátosságokból következően is sokkal fontosabbak a civil szerveződések és a közös tulajdon, amely a nyílt forráskódú programok elvi alapjának részei. Ehhez hozzátartozik, hogy az európai közigazgatási hivatalok szinte már tömegével állnak át Linuxra (vajon erről a tendenciáról hallott-e már Hiller úr? ...)

És miért is olyan húdenagyon nagy szám ez? Hiszen pl. az XP-nek még mindig 79% feletti részesedése van... Naigen, a Windows XP valószínűleg még 2-3 évig uralni fogja a asztali gépek piacát, csakhogy azt is alá lehet előre írni, hogy a részesedése ez idő alatt lassan, de biztosan fogyogatni fog. És itt tud a Linux igazán nagyot harapni, hiszen az XP után a következő generációs oprendszerek számára egyfajta űr keletkezik, ahol, ha megnézzük, erős háromszereplős verseny van kibontakozóban: ott van a nagy újítások és a nagy gépigénye miatt nehezen terjedő Vista kb. 6,5%-on, 5% körül a Mac OS X, Valamint 2%-on a Linux.

Ha azt nézzük, ez utóbbi három között nincs nagy különbség, emiatt szerintem bátran ki lehet jelenteni: a Linux ellenfele nem az XP (mivel az előbb-utóbb úgyis el fog tűnni). Ha annak tekintenénk, az olyan lenne, mintha a gőzhajózás hajnalán az egyik gőzhajó-táraság részesedését néznénk az egész hajózási piacon, ahol még többnyire vitorlások lavíroznak.

Csakhogy van a Linuxnak egy nagyon nagy előnye - ami a jövő heti cikkem címe is lesz egyben...

1 komment

Címkék: linux xp vista oprendszer w3counter

A bejegyzés trackback címe:

https://oprepi.blog.hu/api/trackback/id/tr25372407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.03.09. 21:47:55

A Linux igazán a mobilcuccokon arathat a jövőben, sőt már most. A kis laptop piacán is egyre jobban feltűnnek az olcsó, de használható Linux-os gépek, meg a mobil- és az okostelefonokon is.
Jön az Ubuntu Mobile (tud flash-et, nem tiltakozik ellene, mint Steve Jobs), van Google Android platform, és van Openmoko is.

Szerintem nemcsak a százalékok számítanak, hanem a hajlandóság is. Hiszem, hogy a jövőben nem a hardveres támogatottság, hanem az akarat fog számítani a Linux terjedésében, és akkor még többet fog számítani ez az alulról jövő kezdeményezés (amit persze egyre több cég fog remélhetőleg támogatni).
süti beállítások módosítása