oprepi

Operációs rendszerek piaca. Trendek rendszere, rendszerek trendje.

A helyzet 2008 elején

2008.02.03. 18:34 oprepi

Bár már több, mint 1 éve kapható a nagyközönség számára is, a Windows Vista viszonylag kis szeletet tudott kiszakítani az XP által uralt oprendszer-piacból. A hitlinks.com statisztikái szerint 11,96%-os, a W3Counter szerint pedig mindössze 5,95%-os részesedéssel rendelkezett 2008 januárjának végén a Microsoft legújabb rendszere.

Összehasonlításképp: az XP másfél évvel a kiadása után, 2003 márciusában már 29,1%-os piaci részesedéssel bírt (a W3Schools.com szerint), amit a jelenlegi trendeket figyelve, a Vista nem valószínű, hogy el fog érni 2008 júliusára. Mindhárom forrásoldal szerint egyébként a 2001 októberében kiadott Windows XP a legelterjedtebb oprendszer, amit kb. a felhasználók háromnegyede használ manapság. Azonban érdemes megjegyezni, hogy az XP pályája csúcsán pont a Vista megjelenésének idején, tavaly januárban volt, azóta pár százalékos csökkenést könyvelhetett el.

Amennyiben a Windows platform népszerűségét nézzük, az elmúlt évben közel 2 százalékpontot veszített a népszerűségéből legnagyobb riválisai, a Mac OS X és a Linux javára. Az almás oprendszer több, mint 20%-kal, 6,22%-ról 7,57%-ra növelte, míg a különböző Linux disztribúciók közel megduplázták, 0,35%-ról 0,67%-ra növelték részesedésüket (hitlinks.com). Ez azért is érdekes, mert a pár évvel ezelőtti cikkek a Macintosh-t, mint platformot már eléggé leírták. A Linux pedig, úgy néz ki, kezd lassan kitörni a geek-ek játékszere szerepkörből, bár még mindig eléggé jelentéktelen a részesedése a másik két rendszerhez képest.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://oprepi.blog.hu/api/trackback/id/tr24323496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása